Pamiętam jak moja mama co tydzień w niedzielę rano zagniatała ciasto na makaron do rosołu. Miała taka ręczna maszynkę do krojenia makaronu w niteczki. Niestety, ja takiej maszynki nie mam. Pokroiłam makaron nożem. Nie wygląda tak źle;)). Poniżej zdjęcia.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżki oliwy / oleju
1. Ja wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba. Włączyłam program na "makaron 15 minut".
2. Ciasto należy odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej do odpoczynku.
3. Podziel ciasto na 4 części. Potem przepuścić przez maszynkę do makaronu. Lub tak jak w moim przypadku cienko rozwałkować.
4. Następnie, w moim przypadku, pokroić ciasto na makaron lub użyć do tego celu maszynki do makaronu.
Moim zdaniem kupowany makaron na pewno ładniej wygląda. Mój za piękny nie wyszedł. Ale smak domowego makaronu naprawdę rewelacja. Jest dużo smaczniejszy, bardziej elastyczny, nie skleja się.
Spróbujcie sami. Smacznego 😉😉
#testuje #przepisy #makaron #domowy #naturalne #ekologiczne #mama #zróbtosam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz